- Ayrıntılar
- Son Güncelleme: Pazartesi, 14 Aralık 2020 12:19
- Pazar, 13 Aralık 2020 13:35 tarihinde yayınlandı.
- Gösterim: 2015
Köpeklerde Eğitime Ne Zaman Başlanmalıdır?
Köpeklerde eğitime başlanma zamanı ikinci aydan itibaren olacak şekilde belirlenmektedir. Köpeklerde eğitime başlama zamanı olarak bilinen bu süreç öncesinde de köpeklerin gelişim dönemlerinin tamamlanması gerekmektedir.
Köpeklerin eğitim süreçlerine başlamak için aynı zamanda köpek ırklarının özelliklerinin tanınması ve başlanma zamanı için uygun olan gelişim aşamalarına karar verilmesi gerekli olmaktadır.
Köpekler için eğitime başlanmasından önce ilk iki aylık dönemde köpeğe eğitim verecek olan bakım vereni ile ilişki kurulması gerekmektedir. Kurulan bu sevgi temelli ilişki ne kadar güçlüyse ilerleyen dönemlerde yapılacak olan eğitim süreci de o kadar hızlı bir biçimde davranışa dönüşecektir.
Eğitim verilecek olan köpeklerin ilk alacakları eğitim tuvalet eğitimidir. Tuvalet eğitimi verilen köpeklere genel komutların öğretildiği temel itaat eğitiminin de verilmesi söz konusu olabilmektedir. Sonrasında ise isteğe bağlı olarak farklı eğitimlerin verilmesi de mümkündür.
Köpeklerde Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir?
Köpeklerde tuvalet eğitimi verilirken evin içine ya da evin dışına tuvaletini yapmayı öğretme süreçleri bulunmaktadır. Eğer evin içerisinde bir alana tuvalet yapılacak bölge oluşturulursa eğitim süreci bu alanda yapılmaktadır.
Ev dışında yapılacak olan tuvalet eğitimi için ise düzenli olarak ev dışındaki aynı yere götürülmesi ve zamanlama konusunda da tutarlılığın sağlanması önemli olmaktadır. Bu sayede tuvalet eğitimi kısa süre içerisinde tamamlanabilmektedir.
Tuvalet eğitiminin nerede olduğu fark etmeksizin ödül yöntemlerinin kullanılması gerekmektedir. İstenen yere tuvaletini yapan köpeklere ödül maması verilmekte, istenmeyen yerlere yapmaları durumunda ise davranışa yönelik en doğru uyarıların yapılması gerekmektedir.
Köpeklerde tuvalet eğitiminin verilmesinde sistematik bir duyarsızlaştırma yapılması gerekmektedir. Tuvaletin yapıldığı alanlarda peçetenin üzerine yapılan dışkının hemen alandan uzaklaştırılması gerekmektedir.
Tuvalet eğitimi sabır ve tutarlılık isteyen bir süreçtir. İstenen her davranışın ardından mutlaka ödül verilmesi ya da yanlış alanlarda tuvalet yapılması halinde mutlaka mahrum bırakılma yapılması gerekmektedir.
Ortalama olarak 3-4 hafta isteyen tuvalet eğitimi, kalıcı olması için iki ayın sonunda başlanması gerekmektedir. Daha uzun süre eğitim isteyen köpek ırkları olduğu gibi daha kısa sürede sonuç alınması da beklenebilmektedir.
Köpek Eğitimi Hakkında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Köpek eğitimi hakkında dikkat edilmesi gerekenler şu şekilde sıralanmaktadır:
- Köpek eğitimi verilirken sabırlı olmak çok önemlidir. Kısa süre içerisinde istenen davranışların kazandırılması gerçekçi bir beklenti olmadığı gibi her köpeğin eğitim süreci kendine özel bir gelişim aşamasını zorunlu kılmaktadır.
- Köpek eğitimi sürecinde tutarlı bir davranış silsilesi gerekli olmaktadır. Benzer davranışlara sürekli aynı tepkiler verilmesi eğitimin kalıcılığını arttıran bir faktör olarak bilinmektedir.
- Eğitim sürecinde sevgi ve disiplinin bir arada olması gerekmektedir. Disiplinli bir eğitim anlayışının yanı sıra sevgi dolu bir eğitim olması da köpeklerin daha huzurlu olmasını sağlayabilmektedir.
- Köpek eğitim sürecinde köpeklerin alıştıkları bir alanda olmaları da önemlidir. Bu nedenle öncelikli olarak alışma süreci için zaman tanınması gerekmektedir.
- Köpeklerin eğitim sürecinde yeterli gelişim aşamasında olmaları önemli olmaktadır. Bu nedenle ilk iki ayın tamamlanmış olması gerekmektedir. İki aylık dönemde yapılan eğitimler ile köpekler hızlı bir biçimde istenen davranışları kazanabilmektedirler.
- Köpek eğitim sürecinde köpeğin cins özelliklerinin bilinmesi gerekmektedir. Bu sayede hangi yöntemlerin köpeklerin eğitimi için daha etkili sonuçlar vereceğini ön görmek de mümkün olacaktır.
Köpeklerde eğitime başlama zamanı üç ay olarak bilinse de köpek ırkına göre değişkenlik göstermekle beraber iki ayın doldurmasıyla da eğitim sürecine başlanması mümkün olabilmektedir. Fakat bunun için köpeğin eğitime hazır olduğundan emin olunması gerekmektedir.
Köpeklerde Temel İtaat Eğitimi Nedir?
Köpeklerde temel itaat eğitimi genel komutların öğretildiği eğitim sürecidir. Otur, kalk, yat gibi temel olarak bilinen komutlara köpeklerin yanıt vermesini sağlayacak olan bu eğitim programı her köpek için uygundur.
Temel itaat eğitimi verilirken köpeklerin tasmalarının da takılı olması ve bu tasma aracılığıyla gerekli talimatların verilmesi sağlanabilmektedir. Bu nedenle diğer pek çok eğitime göre daha kolay verilebilen bir eğitim programıdır.
Temel itaat eğitimi diğer eğitimlerin temelini oluşturan bir eğitim olduğu için köpeklere verilecek olan diğer eğitimlerin verilebilmesi için temeldir. Temel itaat eğitimi almayan köpeklerde ileri dönem itaat eğitimi verilmesi mümkün olmamaktadır.
Temel itaat eğitiminde de tuvalet eğitiminde olduğu gibi ödül ceza yöntemleri kullanılmaktadır. Komutları yerine getiren köpeklere sevdikleri mamalar ödül olarak verilebilmektedir.
Köpeklere İleri İtaat Eğitimi Nasıl Verilir?
Köpeklerde ileri itaat eğitimi sosyal yaşam içerisinde köpeklerin daha uyumlu yaşayabilmeleri için önemli bir eğitimdir. Temel itaat eğitiminin bir ileri seviyesi olmakla beraber, tasmasız bir biçimde verilen komutların yapılmasını sağlamaktadır.
İleri itaat eğitimi verilirken köpeklerin istekli olması önemlidir. Bu nedenle temel itaat eğitiminin yeterli düzeyde verilmiş olması gerekmektedir. Kalıcı bir eğitimin verilmemiş olduğu durumlarda ileri düzeyde bir eğitim planlaması yapılması mümkün olmamaktadır.
İleri itaat eğitimi her cins köpek için uygun bir eğitim değildir. Köpeklerin temel eğitim sürecini doğru bir biçimde tamamlamasının ardından ileri itaat eğitimi alıp alamayacağının da belirlenmesi gerekmektedir.
Yavru Köpek Eğitimi Nasıl Verilir?
Yavru köpek eğitimi yaşı ilerleyen köpeklere göre çok daha kolay bir biçimde verilebilmektedir. Yavru köpek eğitimleri hem kolay hem de daha kalıcı bir eğitim olacağı için geciktirilmemesi önemli olmaktadır.
Yavru köpek ırklarının özellikleri de karakter bakımından değişiklik göstermesi nedeniyle eğitim süreçleri de birbirinden farklı olmaktadır. Bu nedenle eğitimin yapılmasından önce köpeklerin doğru tanınması önemlidir.
Yavru köpek eğitimi olarak verilecek olan ilk eğitim programı tuvalet eğitimi olarak bilinmektedir. Tuvalet eğitimi yaşamsal aktivitelerin etkili bir biçimde sürdürülebilmesi için temel bir eğitim basamağı olmakla birlikte temel itaat eğitiminin de bunun akabinde verilmesi mümkün olmaktadır.
İleri itaat eğitimi ise köpeklerin 6 aylık olmasından sonra verilmekte olan bir eğitim olarak bilinmektedir. 6 aya varana kadar temel itaat eğitiminin verilmesi ve bu eğitimin kalıcı hale getirilmesi gerekmektedir.
Yavru köpek eğitimlerinde çok sert üslupların kullanılması köpekler için uygun bir metot değildir. Küçük oldukları için sevgi ile sürdürecekleri bağ sayesinde daha kolay öğrenmeleri mümkün olmaktadır.
Yavru köpekler oyun oynamayı çok sevdikleri için ödül olarak oyun oynayacakları küçük topları almayı da sevmektedirler. Bu nedenle hangi ödülün daha etkili olduğu gözlemlenmeli ve bu yönde bir ödüllendirme yapılması gerekmektedir.
Köpek Eğitimleri Ne Kadar Sürer?
Köpek eğitimlerinin süresi köpeklerin ırkına ya da yaşına bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Fakat ortalama olarak bir köpeğin 4 ay içerisinde istenen eğitimleri tamamlamaları beklenmektedir.
Eğitim sürecinin yanı sıra kısa süreli komutların öğretilmesi ya da tuvalet eğitiminin verilmesi daha kısas süre içerisinde de gerçekleştirilebilen eğitimler oldukları için sürenin belirlenmesinden önce eğitim planlamasının yapılması daha etkili olmaktadır.
Köpeklerde eğitime başlama zamanı da eğitim süreci üzerinde etkili olmaktadır. İkinci aydan itibaren başlayan eğitimler daha kısa süre içerisinde sonuç verirken daha ileri yaşlarda verilmekte olan eğitimler daha uzun soluklu olabilmektedir. Aynı zamanda iki aydan önce başlayan eğitimlerin de beklenenden daha uzun süreli olması beklenebilmektedir.